Makkelijk machinebeheer!

Makkelijk machinebeheer

Makkelijk machinebeheer

Bron: Artikel Boomzorg 11 december 2018

Concept: Poel Machinebeheer ontzorgt gebruiker

Met ons Machinebeheer-concept wordt het onderhouden en beheren van openbaar groen een stuk eenvoudiger, duurzamer en goedkoper.

Onze klanten zijn dagelijks bezig met het beheren van openbaar groen en worden dagelijks geconfronteerd met vele uitdagingen. Klanten zijn op zoek naar hoge kwaliteit, gekoppeld aan veilig en ergonomisch werken tegen een betaalbare prijs. Steeds vaker komt daar de nadrukkelijke vraag naar milieubewust en milieuvriendelijker werken bij.

Als Poel Bosbouwartikelen proberen wij onze klanten zoveel mogelijk te ontzorgen. Een van de oplossingen die wij onze klanten hiervoor bieden, is het Machinebeheer-concept. Een groot voordel van dit concept is dat de zorg voor het onderhoud, de keuringen en de revitalisering van de machines voortaan gedragen wordt door Poel.

Bij de start van een machinebeheer concept of de wisseling van machines wordt altijd gekeken naar de wensen van de klant en waar mogelijk worden benzine machines vervangen door duurzamere accu varianten. Circulariteit is hierbij zeer belangrijk, materialen en machines worden hergebruikt (zie ook onze blog "Occasion bladblazer met 1 jaar garantie")   

Elektrisch aangedreven
Inmiddels zijn er verschillende bedrijven door heel Nederland die hun machinepark aan Poel Bosbouw hebben overgedragen en nu accu-aangedreven machines gebruiken. De Tomingroep is één van die gebruikers. ‘Onze klanten stellen steeds vaker als voorwaarde dat we CO2-neutraal werken in de bestekken waarop wij inschrijven’, zegt Erik van de Beld (hoofd bedrijfsbureau) van de Tomingroep. ‘De afspraak is dat een derde van de machines die wij straks terugleasen, volledig elektrisch aangedreven is.’ Het machine-arsenaal van de vestiging in Almere is inmiddels bij Poel ondergebracht; dat van de vestiging in Hilversum volgt komend voorjaar. ‘We zijn nu bezig om de vestiging in Hilversum hierop voor te bereiden. Zo is Leander bezig een nieuwe stroomkabel te leggen en wordt het netwerk aangepast, zodat wij straks zelf de accu’s voor de machines kunnen laden.’ Daarnaast wordt er de komende maanden 1600 m2 aan zonnepanelen op het dak van het kantoorpand van de Tomingroep gelegd. ‘Het voordeel van accu-aangedreven machines is dat ze stiller, schoner en lichter zijn. Daarmee helpen wij onze klanten bij het bereiken van hun duurzaamheidsdoelstellingen, maar het is voor ons personeel ook veel prettiger werken.’ De rugaccu’s voor de accu-aangedreven werktuigen zorgen ervoor dat het betreffende gereedschap  lichter en beter te manoeuvreren is. Dit komt de ergonomie van de werknemer ten goede. 

Minder financiële lasten
Van de Beld roemt ook de financiële voordelen als gevolg van de overdracht van hun gereedschap aan Poel Bosbouwartikelen. ‘Wij hoeven voortaan geen onderdelen meer op voorraad te hebben, omdat het onderhouden en beheren van de machines nu helemaal de verantwoordelijkheid van Poel is.’ Een uitzondering vormen de zogenaamde slijtdelen. ‘Die moeten wij wel zelf inkopen en vervangen. Ons personeel is er echter helemaal voor toegerust en is gediplomeerd om dat zelf te kunnen doen.’

Volgens Van de Beld heeft de Tomingroep straks ook een veel jonger en beter georganiseerd machinepark. ‘We hebben nu machines van drie tot acht jaar oud; in elke groep is veel variatie qua merk. Straks wordt die variatie teruggebracht.’ Hij schat dat de Tomingroep ongeveer 360 machines bij Poel Bosbouwartikelen gaat onderbrengen. Veel daarvan zullen in de toekomst van STIHL zijn. ‘Poel Bosbouwartikelen is één van de grootste STIHL-dealers van de Benelux’, zo verklaart Luka Visser. ‘STIHL staat bekend om de hoge kwaliteit van zijn producten en de overgang van motorisch naar accu staat momenteel centraal. Iedere dag zijn er verbeteringen en ontwikkelingen op dit gebied.

De afgelopen vijf jaar zijn er enorm veel veranderingen geweest qua accutechniek, waardoor het mogelijk is om veel motorisch aangedreven machines één op één te vervangen door machines met accu-aandrijving.’ Zowel Visser als Van de Beld wijst erop dat de prijs voor brandstof naar verwachting alleen maar zal toenemen, terwijl de prijzen voor (duurzame) energie zullen afnemen. Dat machines op brandstof geüpgraded worden of vervangen door machines met accu-aandrijving, is daarom een economisch interessante overweging.

Hoewel de medewerkers van de Tomingroep al veel ervaring hebben met accu-aangedreven machines, zorgt Poel Bosbouwartikelen ervoor dat ze van alle kennis en ervaring worden voorzien. ‘We hebben inmiddels een heel pakket zogenaamde toolboxen ontvangen: documentatie waarin overzichtelijk weergegeven wordt hoe er met de machine moet worden omgegaan’, aldus Van de Beld.

Alles te volgen
Behalve de zekerheid van voldoende en betrouwbare machines die milieuvriendelijker, stiller en zuiniger zijn, brengt de samenwerking met Poel Bosbouwartikelen de Tomingroep nog meer voordelen. ‘Wij kunnen voortaan ook via een app volgen wie er waar met welke machine werkt. Dat maakt alles extra inzichtelijk. Er werken bij de Tomingroep ruim 450 mensen; die komen niet dagelijks op onze vestiging. Dankzij de app weten wij precies waar welke machine is en hoeveel er mee gewerkt is. Zo kunnen we ook zien wanneer het tijd is om de machine te onderwerpen aan een servicebeurt’, zegt Erik van de Beld. Omdat de Tomingroep niet langer zelfstandig het onderhoud hoeft te doen, hoeft ook niet meer te worden bijgehouden wanneer de machines moeten worden gekeurd. Die verantwoordelijkheid neemt Poel Bosbouwartikelen op zich.

Van de Beld verwacht met al die kennis straks nog beter en gestructureerde te kunnen werken, zonder dat de Tomingroep voortdurend zware kostenposten met zich mee sleept. ‘Het lukt ons nu nog beter om alles goed door te rekenen. Doordat wij CO2-neutraal werken, scoren we extra compensatiepunten bij de meeste aanbestedingen. Dankzij deze kennis kunnen we nog scherper inschrijven op aanbestedingen; dan zullen niet alleen de compensatiepunten voor onze CO2-neutrale aanpak opvallen, maar ook onze prijs.’

Meer informatie
Heeft u interesse in het machinebeheer concept, of wilt u meer informatie, dan kunt u contact met ons opnemen via verkoop@poelonline.nl of 055-3032200.