Hoe sla ik mijn lithium-ion accu's veilig op? Een praktijkcase

Deze vraag stelde een van onze contacten bij de gemeente Apeldoorn aan ons. De afdeling Noord van dienst Beheer en Onderhoud maakt sinds 2019 gebruik van een compleet nieuwe gemeentewerf.

Omschrijving casus:

De afdeling Noord van dienst Beheer en Onderhoud is een van de pioniers binnen de groensector wat betreft de het gebruik van accu-machines. Het merendeel van de taken zoals heggen knippen, kanten maaien en bosmaaien wordt al volledig elektrisch uitgevoerd. Bij de bouw van de nieuwe gemeentewerf hebben we samen met medewerkers uit het projectteam daarom al rekening gehouden met een verdere toename van accu-machines in de jaren na oplevering van de gemeentewerf.

Bij een brandoefening in samenwerking met de brandweer op de nieuwe locatie gaf de brandweer als eindconclusie dat het niet mogelijk was om de brand veilig te bestrijden. Het risico voor de brandweer was te groot als gevolg van de hoeveelheid opgeslagen accu's in het pand. Er moest dus een oplossing komen voor het veilig opslaan en laden van accu’s op de nieuwe werf. Als de opslag op de werf niet aangepast werd, zou de brandweer bij een brand op de locatie van de gemeentewerf het pand niet meer betreden.

De Gemeente gaf aan op zoek te zijn naar een oplossing die klaar is voor de toekomst. Tezamen met de Gemeente hebben wij als Poel de mogelijkheden en wensen verder in kaart gebracht. Daarbij hebben wij zoveel mogelijk rekening gehouden met de toekomstige regelgeving in oprichting (PGS 37-norm). 

Veilig opslaan en laden van lithium-ion accu's

Samen met de uitvoerder en machinebeheerder op de gemeentewerf is de werkwijze voor het beheren van de accu’s in kaart gebracht. De accu’s komen aan het einde van de werkdag allen weer terug op de werf. Om alles weer gebruiksklaar voor de volgende dag te kunnen hebben had de gemeente als wens dat de accu’s ’s nachts veilig opgeslagen en opgeladen konden worden. Door de gesprekken vooraf en tijdens de bouw van het gebouw, waren er al voorbereidingen getroffen voor de stroomvoorziening, beluchting en compartimentering van de kelder waar de machines en accu’s worden opgeslagen.

De oplossing: 

Na het in kaart brengen van de wensen zijn wij bij Seefion uitgekomen. De wensen en eisen vanuit de gemeente zijn vertaald naar de plaatsing van drie Seefion kluizen met een speciale inrichting. Twee kluizen hebben een inrichting voor STIHL rug accu’s. In dit type kluis kunnen tien rug accu’s tegelijk worden opgeladen en opgeslagen. De derde kluis heeft een inrichting voor losse acculaders. Deze kluis wordt ingezet voor de opslag van losse lithium-ion accu’s van de hand gedragen accu-gereedschappen, zoals boormachines en kettingzagen.

Na het afsluiten van de kluizen aan het einde van de werkdag worden alle accu’s opgeladen zodat ze weer klaar voor gebruik zijn de volgende dag en de medewerkers met nieuwe energie weer op pad gaan. Door de oplossing met de Seefion kluizen is de Gemeente Apeldoorn klaar voor de verdere energietransitie waarbij veiligheid gewaarborgd is.

Praktijkcase: Seefion kluizen Gemeente Apeldoorn dienst Beheer & Onderhoud

Over Gemeentewerf Apeldoorn Noord

In 2019 is de nieuwe Gemeentewerf Noord van de Gemeente Apeldoorn in gebruik genomen. Bij de nieuwe werf van de Gemeente Apeldoorn vormen duurzaamheid en functionaliteit de rode draad. Het zonnedak voorziet in de eigen stroombehoefte van de werf en het aanwezige elektrische machinepark, zoals elektrische bosmaaiers, heggenscharen, kettingzagen en bladblazers. 

Over Seefion: 

Seefion is een Nederlands bedrijf dat standaard- en maatwerkoplossingen biedt voor het veilig opslaan en laden van Lithium-ion accu’s.
www.seefion.nl