5 tips om lithium-ion accu’s en gereedschappen op te bergen

Hoe berg ik de lithium-ion accu’s van mijn elektrische gereedschap op? 5 handige tips! 

In deze blog geven we enkele tips voor de opslag van lithium-ion accu's. STIHL-accugereedschappen worden van energie voorzien door accu's met hoogwaardige lithium-ion cellen. Ze voldoen allemaal aan zeer hoge veiligheidsnormen en kunnen tot wel 1200 keer volledig worden opgeladen met slechts een klein capaciteitsverlies. Echter alle lithium-ion batterijen zijn zeer gevoelig voor temperatuur. Hou hier rekening mee als u uw snoerloze gereedschappen langere tijd niet gebruikt, of in de winter opbergt.

  • Tip 1: Droge en vorstvrije opslagruimte

Leg accu's en gereedschappen met een ingebouwde accu op een droge vorstvrije plek. Te hoge of te lage temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de cellen blijvend beschadigd raken. In de winter is het zelfs mogelijk dat accupacks bevriezen en volledig onbruikbaar worden. Vochtige ruimten (lekkende garage) zijn geen goede opslagplaats voor accu's. Water kan corrosie bevorderen en veel garages zijn beperkt geïsoleerd en daarmee nog steeds vatbaar voor lage temperaturen. Berg de batterij daarom binnen op, op een droge en warme plaats. Als u een verzameling batterijen heeft, zijn de STIHL-accuboxen een handige manier om ze te beschermen wanneer u ze niet gebruikt.

  • Tip 2: Bewaar accu’s half opgeladen

Gebruikt u uw accu-gereedschappen voor een langere tijd niet, bewaar uw lithium-ion-batterijen dan half opgeladen. Houd hier rekening mee wanneer u uw snoerloze gereedschappen in de winter gebruikt en plaats indien nodig de batterij op de oplader voordat u deze opbergt, zodat deze niet helemaal leeg raakt.

  • Tip 3: Bewaar accu’s apart van gereedschap

Bewaar accu's ook altijd apart van het gereedschap, tenzij het gereedschap een niet verwisselbare, vaste accu heeft (zoals de STIHL AI-serie gereedschappen).

  • Tip 4: Voorkom ophoping van vuil en stof in de accu ruimtes van de machines

Een batterijklepje kan in de batterijsleuf van het gereedschap worden geplaatst om ophoping van vuil en stof te voorkomen.

 

  • Tip 5: Controleer regelmatig of de accu’s nog voldoende zijn opgeladen

Help, mijn accu heeft 4 rode lampjes!

Mocht je accu toch te koud worden, dan omvat onze slimme accutechnologie veiligheidsfuncties die worden geactiveerd zodra de accu in een niet bruikbare toestand terecht komt. Deze veiligheidsfunctie zorgt ervoor dat de lithium-ion cellen veilig blijven, zelfs als de batterij defect is. Zodra een accu zich in deze staat bevindt, zullen alle vier de lampjes op het LED-display van de accu rood knipperen en is het niet mogelijk om deze te repareren. Zorg er daarom voor dat u onze tips voor accu-opslag volgt om het meeste uit uw batterijen te halen en ze zo lang mogelijk te kunnen blijven gebruiken. 

Samengevat:

5 tips om lithium-ion accu’s en accugereedschap op te slaan tijdens de winter:

  • Droge en vorstvrije opslagruimte
  • Bewaar accu’s half opgeladen
  • Bewaar accu’s apart van gereedschap
  • Voorkom ophoping van vuil en stof in de accu ruimtes van de machines
  • Controleer regelmatig of de accu’s nog voldoende zijn opgeladen

Bron: STIHL